Ankara Üniversitesi Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Ankara Üniversitesi

Ankara Üniversitesi

1946

Ankara Üniversitesi

Ankara Üniversitesi Cumhuriyet tarihinde kurulan en önemli üniversitelerden biridir. Resmi olarak 1946 yılında kurulsa da temeli 1842 yılında İstanbul'da açılan Askeri Baytar Mektebine dayanır. 1925 yılında kurulan Hukuk Mektebi, 1933'te açılan Yüksek Ziraat Enstitüsünden sonra 1935'te Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi açılmıştır. Üniversitenin ve ilk fakültelerin kuruluşu Atatürk tarafından desteklenmiştir.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Ankara Üniversitesi Taban Puanları

 Üniversiteye hazırlanan öğrenciler bir yıl boyunca büyük özverilerle ÖSYM sınavı için çalışırlar. İstedikleri üniversite ve bölüme yerleşmenin formülü ise sınav sonuçlarına bağlıdır. Bu açıdan, üniversitelerin ilgili bölümlerinin taban puanlarını yakından takip eden öğrenciler aynı zamanda hedeflerini de belirler. Eğer, yaptığın araştırmalar ve isteklerin doğrultusunda köklü bir üniversite tercih etmek istiyorsan Ankara Üniversitesi taban puanları listesini  gözden geçirmende fayda var. Başkent Ankara'da okurken istediğin bölümle ilgili donanımları da yansıtan Ankara Üniversitesi taban puanlarını kılavuzlardan rahatlıkla bulabilirsin.

Ankara Üniversitesi Tercih Puanları

Üniversite bölümlerinin taban puanları her yıl yakından ilgiliyle takip edilirken sayısal verileri de güncellenir. Üniversitenin ilgili bölümlerinin taban puanları her yıl öğrenci eğilimlerine göre artabilir ya da azalabilir. Ankara Üniversitesi taban puanları incelendiğinde tercih edilen bir üniversite olması nedeniyle birçok taban puanının yükseldiğini ya da dengede kaldığını görebilirsin. Bölümün taban puanı, o bölüme en düşük puanla giren öğrenciye okları çevirir. Bu kapsamda, her yıl güncellenen verilerde o bölüme giren öğrencilerin ortalama olarak puanlarını da değerlendirebilirsin. Ankara Üniversitesi taban puanları etkileyen ilk durum bölümün lisans ya da ön lisans programında olmasıdır. Lisans bölümleri YKS puanına göre öğrenci alırken lisans süreleri 4-5-6 yıl olabilir. Bunun yanında, YKS sınav sonucunun sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türüne göre bölüm kriterini yerine getirilmesi beklenir. Örneğin; eczacılık lisans bölümünün 2022 Ankara Üniversitesi taban puanlarına bakıldığında sayısal ağırlıklı puanı 468,664'dır. Diğer bir taraftan, hukuk fakültesi 2022 yılında aynı puana sahip olmasına rağmen eşit ağırlık puan türüne göre alım yapar. Ön lisans bölümleri ise 2 yıllık öğrenim süresine sahip olmasıyla birlikte TYT puan türüne göre öğrenci kabul eder. Ankara Üniversitesi taban puanları belirleyen diğer bir kriter ise bölümün İngilizce ya da Türkçe öğretimli olmasıdır. Bazı geleceğe yönelik bölümlerde İngilizce okumanın avantajlarını keşfeden öğrenciler eğilimlerini bu yöne kaydırır. Örnek verilecek olunursa; bilgisayar mühendisliğinin Ankara Üniversitesi tercih puanları  2022 yılında  İngilizce ve Türkçe bölümü sırasıyla 509,550 ve 487,336'dir. Örnekte de görüldüğü üzere aynı bölümün İngilizce alternatifi öğrenciler tarafından daha çok tercih edilebilir. Ankara Üniversitesi puanları değiştiren diğer bir unsur da bazı yabancı uyruklu öğrencilere tanınan olanaklardır. Örneğin; çağdaş yunan dili ve edebiyatı bölümün normal alımın 2022 taban puanı 335,984 iken KKTC uyruklu öğrenciler için 259,632 taban puanı mevcuttur. Tüm bu detayları tek bir kanaldan öğrenmek istiyorsan Kariyer.net üzerinden üniversite taban puanları sayfasından inceleme yapabilirsin.

Ankara Üniversitesi Başarı Sıralaması

Üniversitenin sıralaması o bölüme yerleşen öğrencilerin bireysel sıralamalarını ifade eder. ÖSYM sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrencilerin taban puanları ile beraber sıralamaları da belirlenir. Bölüm sıralamaları da o yıl içinde bölümü tercih eden öğrencilerin merkezinde şekillenir. Bu durum nezdinde, Ankara Üniversitesi sıralama listesi de taban puanları kadar önemli bir değerlendirme kriteridir. Bölümlerin taban puanları o yılki sınavda öğrencilerin soruları doğru çözme istatistiğine göre oluşur. Bazı yıllar öğrencilere sınav zor gelebilir, devamında ise daha az netle soruların cevaplanması genel olarak taban puanlarında bir düşüş yaratabilir. Böylece, o yıl taban puanları bir sonraki yıl bölümü tercih edecek öğrenciler için yanıltıcı olabilir. Bu durumun aksine, bölüm sıralaması doğrudan öğrencinin tüm öğrenciler arasında kaçıncı olduğunu ifade eder. Geriye dönük son 4-5 yıla bakıldığında bölüm sıralamalarında ekstrem durumlar olmadıkça büyük dalgalanmalar görülmeyebilir. Özellikle, ilk 50.000 sıralamaya sahip bölümlerde bu hususu daha belirgin gözlemleyebilirsin. Örneğin; Ankara Üniversitesi taban puanları açısından da yüksek olan diş hekimliği bölümünün 2019'dan 2022'e kadar sırasıyla 19.694, 22.000, 22.802 ve 21.968 sıralamaya sahiptir. 

ÖSYM sınav sonuçları açıklandığında öğrenci ilk olarak taban puanına bakar, sonrasında da başarı sıralamasını çıkarır. Öğrencinin belirli puan türünde bireysel başarı sıralaması istediği bölüme yerleşebilmesinin temel bir unsurudur. Eğer, bir bölüme karşı öğrenciler yoğun bir ilgi duyarlarsa bölüm sıralamaları da doğrudan yükselir. Başarı sıralaması yüksek öğrencilerin bölüm tercihleri üniversitenin de kalitesini arttıran önemli bir kriterdir. Ankara Üniversitesi başarı sıralaması ile birlikte taban puanlarını da görmek istiyorsan tek tıkla Kariyer.net üzerinden araştırma yapabilirsin. Bunun için üniversite taban puanları sayfasına göz atabilirsin.

Ankara Üniversitesi Tercih

Üniversite tercih dönemi her yıl ağustos ayında büyük bir heyecanla gerçekleştirilir. Öğrenciler kılavuzlara göre bölümleri inceler ve gönlünden geçen bölümleri tercih listesine ekler. Tercih listesinde 20'den fazla seçim yapılma imkanı öğrenciye inisiyatif tanınmasına da yardımcı olur. Bununla birlikte, bölüm tercihi yaparken şahsi puanın ve sıralamanın ilgili bölümün sayısal verilerinden yüksek olması yerleşme olasılığını arttırır. Sonuç olarak, Ankara Üniversitesi tercih listede olacaksa taban puanları  ve sıralamasını derinlemesine incelemen gerekebilir.

Ankara Üniversitesi Kontenjan

Ankara Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti'nin en köklü üniversitelerinden biridir. Bu eksende, üniversitenin taban puanları ve sıralamasının diğer birçok üniversiteye göre daha yüksek olduğunu görebilirsin. Üniversite kontenjanlarını da yakından ilgilendiren bu hususlar üniversitenin birçok yönden genişlemesini de sağlar. Güncel olarak her yıl yenilenen kontenjan sayılarında üniversitenin akademik kadrosu, alt yapısı ve fizibilitesi önem kazanır. Kontenjan sayısı, ilgili bölüme maksimum düzeyde girebilecek öğrenciyi ifade ederken, YÖK koordinasyonunda son duyurusu yapılır. Senin de tercih rehberinde il tercihi olarak Ankara varsa ve istediğin bölüm üniversitede yer alıyorsa Ankara Üniversitesi kontenjan bilgilerine de bakman gerekir. Ayrıca, mezun olduktan sonra iş imkanlarını merak ediyorsan Kariyer.net senin için doğru bir tercih motoru olabilir.